Samen voor een duurzame wijk
De energielasten maken een steeds groter deel uit van de woonlasten. Wij maken ons daar best zorgen over. De betaalbaarheid van het wonen komt hiermee onder druk te staan. Daarom doen we ons best om door middel van verduurzaming én voorlichting onze huurders te helpen. Op deze pagina leest u wat we al doen en op de planning hebben in het kader van duurzaamheid en energiebesparing.
Kijk ook eens onder ‘
Wat doen we zoal?
Meer dan 6.000 van onze woningen zijn de afgelopen jaren voorzien van extra energiebesparende voorzieningen. We hebben hier de afgelopen jaren bijna 42 miljoen euro ingestoken. Dat doen we natuurlijk voor ons klimaat, maar ook voor uw portemonnee. Daarom deden we deze ingrepen ook altijd zonder huurverhoging. Dat was best bijzonder. Sinds de uitrol van de Nationale Prestatieafspraken, moeten ook de andere woningcorporaties dit zonder huurverhoging doen. Onze huurders profiteren dus maximaal van iedere ingreep, van extra isolatie tot zonnepaneel.
Natuurlijk zijn we ook nu nog volop aan de slag. In de 'actielijst verduurzaming'hieronder leest u wat er dit jaar op de planning staat en de reeds voorgenomen plannen voor de komende jaren. Deze laatste lijst wordt trouwens nog constant bijgewerkt aan de hand van schouwingen en inspecties. Ook als uw woning er niet tussen staat, wil dat dus niet zeggen dat er ook niets gaat gebeuren. Houd er wel rekening mee dat we niet overal tegelijk kunnen zijn en dat sommige woningen de afgelopen jaren al flink verduurzaamd zijn.
Ook is het goed om er rekening mee te houden dat Woonwenz natuurlijk verantwoordelijk is voor het onderhoud en eventuele defecten hersteld, maar dat we geen zonnepanelen reinigen. Die vraag krijgen we regelmatig. Het klopt dat extreem vuil de opbrengst tijdelijk kan verminderen, maar reinigen van de zonnepanelen is in principe niet nodig. Ze zijn al voorzien van een zelfreinigende coating. Een regenbui is meestal voldoende om stof, pollen en ander vuil weg te spoelen. Ga ook niet zelf aan de slag met reinigen. De kans dat u meer kwaad dan goed doet is aanwezig. Gewoon kraanwater is bijvoorbeeld niet geschikt. Het kalk kan achterblijven en de opbrengst juist verminderen. Ook de verkeerde watertemperatuur kan de panelen beschadigen.
Planning verduurzaming
Welke woningen en gebouwen verduurzamen we in 2025 en daarna?

Soms doen we veel ingrepen tegelijkertijd. Bijvoorbeeld complete nieuwe daken plus nog vloerisolatie en nieuwe kozijnen met isolatieglas. In andere gevallen leggen we alleen zonnepanelen of vervangen we alleen een paar ruiten of een deur. We werken ook met innovatieve technieken. Denk aan radiatoren die samen met een zuinig warmte terugwin systeem zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Of aan mechanische afzuigsystemen die het cv-water verwarmen met de warmte uit afgezogen lucht.
Welke woningen pakken we aan?
In totaal hebben wij zo’n 8.500 woningen. Van iedere woning hebben we in kaart gebracht wat mogelijk en nodig is, hoeveel de ingrepen de bewoner op kunnen leveren en wat voor ons financieel haalbaar is. Dat wisselt nogal. Daarom worden niet alle woningen aangepakt. Dat is vaak ook niet nodig. Onze nieuwbouw van de afgelopen jaren is al heel energiezuinig. Ook hebben we in het verleden bij renovaties al veel geïnvesteerd in duurzaamheid. In andere gevallen zijn de mogelijkheden helaas beperkt. Denk bijvoorbeeld aan monumenten of andere gebouwen waar de kosten erg hoog zouden zijn, terwijl het de bewoner weinig oplevert.
Komt uw woning (nog) niet in aanmerking voor zonnepanelen? Of heeft u zonnepanelen, maar wilt u er graag meer? Het is ook mogelijk om (tegen een verhoging van uw servicekosten) tóch zonnepanelen door ons te laten leggen.
En wat doen we in de toekomst?
In 2050 moeten al onze woningen energieneutraal zijn. Dat betekent dat de woning net zoveel energie opwekt als dat er nodig is voor het verwarmen van de woning, maar ook om bijvoorbeeld te kunnen koken of douchen. 2050 lijkt nog heel ver weg, maar achter de schermen werken wij al hard om dit te kunnen halen. De transitievisie van de gemeente speelt daar ook een rol in. Als bekend is hoe de verschillende wijken in de toekomst van het gas af moeen en welke bronnen daarvoor terugkomen, passen wij daar natuurlijk ook onze plannen op aan.
Hoe zit het met nieuwbouw?
Om in 2050 helemaal energieneutraal te kunnen zijn, is het belangrijk dat alle nieuwbouw die we vanaf nu bouwen al energieneutraal én gasloos is. De energierekening van een huurder van zo’n nieuwbouwwoning bestaat alleen nog uit het stroomverbruik van eigen huishoudelijke apparaten. De huurder heeft geen stookkosten meer of kosten voor warm water. Hoewel energieneutraal bouwen heel duur is, willen we ook bij nieuwbouw dat de huurder maximaal profiteert van de energievoordelen. We kiezen er daarom voor om geen extra kosten, zoals een energieprestatievergoeding (EPV), in rekening te brengen.
Duurzaamheidsfolder
