Rook- en CO-melder

Al onze woningen hebben rookmelders die u waarschuwen als er brand is. Als u een eigen CV-ketel heeft, dan heeft u (ook) een combinatiemelder voor rook en koolmonoxide (CO). Deze melder waarschuwt u ook als er koolmonoxide vrijkomt en hangt in de buurt van uw CV-installatie. Hier is de kans op het vrijkomen van koolmonoxide het grootst. Op deze pagina leest u hoe u de verschillende signalen kunt herkennen, hoe u de melder moet onderhouden en wat u moet doen bij een rook- of CO-alarm. De adviezen voor het onderhoud die u hier leest, gelden zowel voor de reguliere rookmelder als de combinatiemelder Rook en CO. 

Herken het signaal 

Heeft u een combinatiemelder Rook- en Co? De signalen verschillen van elkaar. Het is belangrijk dat u weet welk alarm afgaat. Zie het plaatje hieronder of beluister de signalen via het filmpje onderaan deze pagina. Let op! Heeft u géén combiantiemelder, maar een reguliere rookmelder dan kan het signaal hiervan afwijken. 

Wat moet u doen als het ROOKalarm afgaat? 

  1. U kunt meestal snel zien of er daadwerkelijk rook en/of brand is. Ziet u dat er geen brand is en de melder dus een valse melding heeft gegeven? Druk op de pauzeknop in het midden van de melder en maak hem schoon (zie verderop).
  2. Is er echt brand of twijfelt u? GA ONMIDDELLIJK NAAR BUITEN.
  3. Wanneer u denkt dat er brand is achter een deur, voel dan aan de deur of deze warm is. Laat een dichte deur altijd dicht!
  4. Blijf bij het vluchten voor een brand dicht bij de grond, bedek uw mond met een doek en houd uw adem in terwijl u naar een veilige plek kruipt.
  5. Laat ramen en deuren dicht (behalve om te kunnen vluchten).
  6. Bent u veilig buiten? Bel dan de brandweer via het alarmnummer 112 (ook als u twijfelt of er brand is).
  7. Blijf altijd buiten en ga nooit terug een brandende woning in. Ga naar een verzamelplek die u met uw huisgenoten heeft afgesproken.

Wat moet u doen als het KOOLMONOXIDE-alarm afgaat?

  1. Koolmonoxide kunt u niet ruiken, zien of proeven! Het alarm gaat alleen af als er een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide in de lucht zit. Negeer dit signaal nooit!
  2. Blijf kalm en open deuren en ramen om de woning te luchten. Zet apparaten die op brandstof lopen uit.
  3. Ga naar buiten en laat alle ramen en deuren open.
  4. Bel de brandweer via het alarmnummer 112
  5. Neem ook contact op met de installateur van uw cv-ketel. U vindt het nummer hier
  6. De brandweer meet in uw woning hoeveel koolmonoxide vrij is gekomen.
  7. De CV-installateur van Woonwenz kijkt uw CV-ketel na. Is de ketel niet de oorzaak, dan is het verstandig na te gaan wat wel de bron is. Gebruik geen eigen apparaten op brandstof totdat u die heeft laten nakijken.
  8. Ga pas uw woning weer in als het alarm is gestopt of als de brandweer aangeeft dat dit weer veilig is.

 

Herken het alarm: video

Youtube thumbnail

Hoe voorkomt u dat het alarm onterecht afgaat?

Het kan voorkomen dat uw melder (meestal het rookalarm) onterecht afgaat. Dit kan gebeuren als er stof in komt. Het is dus belangrijk om de rookmelder stofvrij te houden. Zo voorkomt u dat de brandweer voor niets hoeft te komen. Luister ook goed naar het signaal. Gaat het rookalarm af en is er geen brand of rook? Dan hoeft u de brandweer niet te bellen. Gaat het CO-alarm af? Bel dan wel altijd!

Wat moet u zelf doen?

  • Test de rookmelder iedere maand door de testknop in het midden stevig in te drukken en even vast te houden.
  • Stofzuig de rookmelder iedere 3 maanden.
  • Gebruik nooit schoonmaakmiddelen. Een vochtige doek over de buitenkant halen mag wel.

Wanneer belt u Woonwenz?

  • Als uw melder vals alarm blijft geven en u heeft hem al stofvrij gemaakt.
  • Als de melder tijdens het testen geen geluid laat horen.
  • Sommige rookmelders zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en hebben daarnaast een batterij. Andere melders (waaronder de combinatiemelder Rook en CO) hebben een speciale batterij die 10 jaar meegaat. Wij vervangen de melder tijdig voor u. Is de batterij in de melder toch eerder leeg of heeft de melder een storing? Dan hoort u een ander signaal dan als het alarm afgaat. Bij de combinatiemelder is dat bijvoorbeeld iedere 40 seconden een of twee pieptonen en het oranje lampje knippert. Neem dan ook contact met ons op.

Wat is Koolmonoxide?

Koolmonoxide (ook wel CO genoemd) is een giftig gas. Het ontstaat wanneer bijvoorbeeld hout, gas of kolen niet goed verbranden. Koolmonoxide kunt u niet zien, ruiken of proeven. Ademt u koolmonoxide in? Dan kunt u klachten krijgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Ook gaat uw hart sneller kloppen en kunt u in de war raken. Dit heet een koolmonoxidevergiftiging. Blijft u te
lang in een ruimte met veel koolmonoxide? Dan kunt u bewusteloos raken en zelfs overlijden. Koolmonoxide kunt u voorkomen door op te passen met apparaten die op brandstof lopen, zoals gas- of petroleumkacheltjes. Ook via de CV-ketel zou koolmonoxide vrij kunnen komen. Daarom is het belangrijk altijd mee te werken als Woonwenz uw ketel komt controleren. Daarnaast is het belangrijk dat er frisse lucht uw huis in kan komen. Zet daarom altijd een raam of ventilatierooster open wanneer u thuis bent. Als er toch koolmonoxide in uw huis is, wilt u snel gewaarschuwd worden. Daarom hebben wij voor u een combinatiemelder voor rook en koolmonoxide opgehangen.

Folder Combinatiemelder Rook en Koolmonoxide

Download hier de folder