Directeur-bestuurder Frank van Engelen: “In een geheel andere context is jaren geleden al eens gezegd dat Venlo weer naar beton gaat ruiken. Dat is zeker het geval in 2018 en de jaren daarna. Beton voor toekomstbestendige, sociale huurwoningen welteverstaan. Het is namelijk van groot belang dat we in een regio die op termijn zal krimpen, het juiste bouwen.”
Net als in de rest van Nederland is er ook in Venlo op dit moment behoefte aan meer sociale huurwoningen. Vooral betaalbare grondgebonden eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen zijn zeer in trek. Van Engelen: “Om niet op termijn voor leegstand te bouwen, is het belangrijk woningen toe te voegen die toekomstwaarde hebben. We richten ons daarom vooral op diverse kleinschalige projecten met nieuwbouw die die goed aansluit bij de directe omgeving.”
Invulling 5 bouwlocaties bekend
Onlangs leverden we het project Kerkhofweg in Venlo-Zuid op en recent zijn we gestart met de bouw van
appartementencomplex De Staay aan de Witherenstraat in Blerick. Inmiddels is ook de vergunning aangevraagd voor in totaal 81 woningen op verschillende locaties in Venlo die, samen met nog 8 woningen in Melderslo, als één project zijn aanbesteed. Het gaat om de terreinen de Wal in Arcen (12 huurwoningen), De Ruit in Venlo-Oost (11 huurwoningen), de Dautzenbergstraat in Blerick (15 huurwoningen en 4 koopwoningen) en de locaties Rummerkampstraat (12 huurwoningen) en Adelborstenstraat e.o. (19 huurwoningen, 8 koopwoningen) in Venlo-Noord. Op al deze plekken bouwt aannemer Heijmans in opdracht van ons een mix van levensloopbestendige- en traditionele eengezinswoningen. De levensloopbestendige woningen hebben de hoofdslaapkamer en badkamer op de begane grond en zijn daardoor ook geschikt voor senioren die minder goed ter been zijn.
Als de gemeentelijke procedures dit najaar zijn doorlopen start Heijmans met de voorbereidingen. De daadwerkelijk bouw begint in de eerste maanden van 2018. De projecten worden aansluitend gebouwd. Het casco van een woning staat in de meeste gevallen binnen één dag, waarna de woning in drie maanden helemaal wordt afgebouwd. In totaal duurt de bouw van de projecten samen zo’n driekwart jaar. Op welke locatie we starten met bouwen is afhankelijk van hoe de vergunningsprocedure verloopt en waar er eventueel bezwaar wordt gemaakt tegen de bouw.
Investeren in nieuwbouw én bestaande bouw
Los van bovengenoemde projecten beginnen we dit jaar ook nog met de bouw van 4 eengezinswoningen in (het gat van) de Bergstraat in Q4. En in 2018 start de bouw van 46 woningen op de locatie van de onlangs gesloopte flats aan de Stadhoudersstraat in Blerick en 3 woningen aan de van Postelstraat in Venlo-Noord. Verder moet de komende maanden meer duidelijkheid komen over nog eens circa 100 tot 150 sociale huurwoningen op locaties in Venlo-Zuid, Venlo-Noord, Blerick en Q4. Ook deze woningen moeten binnen nu en drie jaar gebouwd zijn. Van Engelen: “Het is duidelijk dat we de komende jaren fors investeren in Venlo. Alleen al de projecten die dit jaar en volgend jaar worden gebouwd, vergen een investering van circa 36 miljoen euro en leveren ongeveer 300 mensjaren aan werk op in de bouw.”
Toch investeren we de komende jaren niet alleen in nieuw vastgoed. Ook de bestaande voorraad krijgt een kwaliteitsimpuls. Momenteel worden er twee grote renovatieprojecten uitgevoerd in de Meidoornflats in Blerick en in de Casinoflat in Venlo-Oost. Ook zijn we al enkele jaren bezig met een groot verduurzamingsproject waarbij zo’n 5.500 woningen energiezuiniger worden gemaakt. Hierdoor moet de totale woningvoorraad in 2021 gemiddeld op een B-energielabel uitkomen.