Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Nieuwbouwplan energieneutrale woningen Blerick

Leestijd: 2 min

Na de bouwvak starten we met de realisatie van 13 levensloopbestendige en energieneutrale huurwoningen aan de Hendrik van Veldekestraat in Blerick. Deze bouwlocatie is onderdeel van een grote aanbesteding van in totaal 119 energieneutrale sociale huurwoningen op vier verschillende locaties in de gemeente Venlo.

 

Kleine huishoudens
De 13 levensloopbestendige huurwoningen van circa 95 m2 worden door Bouwbedrijven Jongen gebouwd achter de groepswoningen van De Zorggroep aan de Ruijsstraat. De badkamer en de hoofdslaapkamer liggen op de begane grond. De woningen zijn daardoor ook geschikt voor senioren die slecht ter been zijn of op termijn zorg nodig hebben, maar ook voor starters of kleine gezinnen.

Eerste energieneutrale huurwoningen
De nieuwe woningen worden zeer energiezuinig en volledig gasloos. Voor ons is dit het eerste project dat energieneutraal wordt opgeleverd. Een energieneutrale woning is een huis dat (met een normaal leefpatroon en wooncomfort) over een heel jaar gezien evenveel energie gebruikt als dat het zelf opwekt. Zonnepanelen, een luchtwarmtepomp-installatie en een warmte-terug-win (WTW) installatiesysteem zorgen voor een duurzame opwekking van energie. Eigen apparatuur, zoals een koelkast of televisie, wordt wel op het energienetwerk aangesloten. Een huurder betaalt dus alleen nog energiekosten voor zijn eigen apparatuur.

Verlaging van de woonlasten
Naast de energiebesparende maatregelen die we al bij bestaande woningvoorraad uitvoeren, zoals het aanbrengen van zonnepanelen, zuinige HR-ketels of isolatiedaken, wordt bij nieuwbouwprojecten nog meer ingezet op en geïnvesteerd in verduurzaming. Dit kan een flinke verlaging van de woonlasten voor de huurder met zich meebrengen. Dit is natuurlijk afhankelijk van het eigen verbruiksgedrag.

Duurzaam bouwen
Duurzaamheid speelt ook een rol bij de bouwmethode die gekozen is. Jaren geleden zijn we tijdens de herstructurering in Venlo-Noord al gestart met het bouwen van zogenaamd conceptbouw-woningen. Hierbij worden delen van de huurwoningen door de aannemer in de fabriek voorbereid, waardoor de bouwtijd op locatie korter is. Bovendien worden dezelfde soort woningen op verschillende locaties, zo snel mogelijk achter elkaar, gebouwd. Dit levert niet alleen tijdwinst en financieel voordeel op, maar op termijn ook een CO2-reductie en voordelig grondstofverbruik voor de bouwsector. Ook nu is er sprake van een viertal projectlocaties met in totaal 119 sociale huurwoningen waarvan enkele koopwoningen die, voor zover mogelijk, achter elkaar gebouwd worden. De Hendrik van Veldekestraat is de eerste van deze vier locaties die opgeleverd wordt. Naar verwachting is dat medio 2020.