Bouwwerkzaamheden Maaswaard in april van start

Publicatiedatum: 02-03-2009

In april start Woningstichting Venlo-Blerick met de bouw van haar woonzorggebouw in Maaswaard. Het complex krijgt de naam "Crescendo".

Door de gemeente Venlo wordt hier al enige tijd hard gewerkt aan de openbare ruimte. Zo wordt momenteel de Professor Gelissensingel verlegd en worden de eerste contouren van de nieuwe uiterwaarden zichtbaar.

Volledig én kleinschalig
Het eerste bouwproject in Maaswaard gaat dit voorjaar van start. Woningstichting Venlo-Blerick realiseert hier samen met de Zorggroep Noord- en Midden-Limburg een appartementencomplex met zorgvoorzieningen. Het moderne, stedelijke gebouw is ontworpen door het prestigieuze architectenbureau Benthem Crouwel uit Amsterdam en krijgt een luxe, unieke uitstraling door het gebruik van natuursteen en groenglazen panelen. Het gebouw gaat 74 duurdere huurappartementen bevatten die in grootte variëren van 90 m2 tot 190 m2. Deze worden verhuurd door dochteronderneming Maesteyn. Daarnaast realiseert de woningstichtingMaaswaard vogelvlucht nog 42 ruime zorgappartementen die door Zorggroep Noord- en Midden-Limburg worden verhuurd. De zorggroep realiseert tevens 5 groepswoningen voor senioren die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Het gebouw telt naast woningen ook vele voorzieningen, zoals een Grand Café, winkeltjes, zorgfaciliteiten en andere commerciële voorzieningen. Onder het gebouw wordt een parkeergarage gerealiseerd. Het complex is ruim opgezet met veel aandacht voor de privacy van de bewoners. Zo heeft het gebouw 7 verschillende entrees waardoor het gebouw automatisch opgedeeld wordt in meerdere woongedeeltes. Iedere etage wordt slechts ontsloten door 2 of 3 appartementen. Wat het gebouw uniek maakt, zeker voor Venlo, is dat het een veilig gevoel geeft om alles binnen handbereik te hebben en zelf de vrijheid te hebben hier wel of geen gebruik van te makCrescendo impressieen. Veilig wonen, maar toch in weelde en niet zoals het gebruikelijk aangeboden wordt in zogenaamde wozoco’s. Bijzonder is dat de 74 appartementen weliswaar niet speciaal bedoeld zijn voor mensen die zorg nodig hebben, maar dat dit later wel mogelijk is. Mensen kunnen dus ruim en in luxe blijven wonen als er zorg nodig is en hoeven niet te verhuizen.

Een naam met karakter
De naam van het complex wordt Crescendo.
Deze muziekterm betekent ‘sterker wordend’ en geeft kracht en karakter aan een muziekstuk. De term past perfect bij de bijzondere architectuur. De ‘lintvorm’ van het gebouw met de vier spannende hoogbouwaccenten en het contrasterende materiaal- en kleurgebruik geven het gebouw karakter en een sterke identiteit aan de Maasoever. De naam is afgeleidMaaswaard Crescendo van het Italiaanse woord crescendere dat letterlijk ‘groeien’ betekent. Hiermee wil de woningstichting duidelijk maken dat er altijd groei kan zitten in de wooncarrière van mensen en dat het wonen er dus niet op achteruit hoeft te gaan als men ouder wordt. De luxe, ruime appartementen met het fantastische uitzicht over de Maas, de stad of het chique binnenplein, maken dit ook duidelijk. Tenslotte betekent de uitspraak “het gaat crescendo”, dat het voorspoedig gaat en past de naam qua klank bij het naastgelegen Nedinsco.

Groene en toegankelijke omgeving
Met Maaswaard krijgt Venlo in de toekomst ook aan de zuidzijde van de bruggen een nieuw gezicht aan de Maas. Momenteel werkt de gemeente samen met landschapsarchitect Buro Lubbers aan de inrichting van de openbare ruimte. De Maas speelt hierin uiteraard een sleutelrol. Er is sprake van meerdere terrassen die uiteindelijk uitkomen op de Maas. Ter hoogte van Maaswaard krijgt de dynamiek van de rivier meer ruimte. Door een nevengeul te graven en daarbij de Prof. Gelissensingel te verleggen, wordt het watervoerende winterbed verbreed.

De omgeving wordt fraai ingericht met wandel- en fietspaden die door de ruige uiterwaarden lopenMaaswaard gevel Crescendo. Ook vanuit de binnenstad is het gebied gemakkelijk te bereiken via een autoluwe Roermondsestraat. Uitgangspunt is een afwisseling van noodzakelijke verhardingen en groene stroken. Een tweede uitgangspunt is dat voetgangers het gebied zonder hindernissen kunnen doorkruisen. Ook de route van en naar de parkeerplaatsen is drempelloos.

Omdat een deel van de bewoners van Crescendo veel tijd zal doorbrengen in en rond de woning is de beplanting van het Crescendopark met veel aandacht voor de beleving van de seizoenen ontworpen. Verder worden banken geplaatst met een hoge zit. In het park zorgen een jeu de boulesbaan en speelvoorzieningen voor levendigheid. Kortom: Crescendo wordt een aanwinst voor de Venlose Maasoever.

Presentatie Crescendo
Deze presentatie hielden de gemeente Venlo, Woningstichting Venlo-Blerick en Buro Lubbers op 2 maart 2009 tijdens een informatieavond voor omwonenden en geinteresseerden.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden